CROP YIELD OF CONILON COFFEE PLANTS OF DIFFERENT LEVELS OF VEGETATIVE VIGOR AND RUST SEVERITY

Autores

  • Wagner Nunes Rodrigues CCA-UFES
  • Romário Gava Ferrão INCAPER
  • Maria Amélia Gava Ferrão EMBRAPA CAFÉ/INCAPE
  • Aymbiré Francisco Almeida da Fonseca EMBRAPA CAFÉ/INCAPE
  • Rodolfo Ferreira de Mendonça CCA-UFES
  • Lima Deleon Martins CCA-UFES
  • Marcelo Antonio Tomaz CCA-UFES

DOI:

https://doi.org/10.3738/nucleus.v9i2.780

Palavras-chave:

Coffea canephora, Hemileia vastatrix, development, yield

Resumo

The breeding programs have sought to provide rust-resistant cultivars, since the genetic control is the most economical and efficient method of management of this plant disease. This study investigated the relationship between the rust severity, vigor and crop yield capacity of conilon coffee plants. The experiment was conducted in the Experimental Farm of Bananal do Norte (INCAPER), located in Cachoeito de Itapemirim, in the southern state of Espírito Santo. The crop yield was evaluated in 20 combinations of 4 levels of vigor and 5 levels of rust severity. The experimental design used was in randomized blocks, with four replications and 5 plants per plot. There was the formation of five groups of homogeneous means for the combinations and the means was adjusted to a response surface model. The combinations between the levels of vigor and rust severity influenced the crop yield of conilon coffee in the evaluated conditions. The vegetative vigor factor was the more limiting than the rust severity in determining the coffee plants yield.

Biografia do Autor

  • Wagner Nunes Rodrigues, CCA-UFES
    Eng. Agr., M. Sc., Doutorando em Produção Vegetal – CCA/UFES – Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo, Alto Universitário, Cx. P. 16, CEP: 29500-000, Alegre-ES.
  • Romário Gava Ferrão, INCAPER
    D. Sc., Pesquisador, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Rua Afonso Sarlo, 160, Bento Ferreira, CEP: 29052-010, Vitória, ES.
  • Maria Amélia Gava Ferrão, EMBRAPA CAFÉ/INCAPE
    D. Sc., Pesquisadora, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA CAFÉ/INCAPER), Parque Estação Biológica, PqEB, s/n, CEP: 70770-901, Brasília, DF.
  • Aymbiré Francisco Almeida da Fonseca, EMBRAPA CAFÉ/INCAPE
    D. Sc., Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA CAFÉ/INCAPER), Parque Estação Biológica, PqEB, s/n, CEP: 70770-901, Brasília, DF.
  • Rodolfo Ferreira de Mendonça, CCA-UFES
    Mestrando, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA/UFES), Departamento de produção Vegetal, Alto Universitário, s/nº, Cx Postal 16, Bairro Guararema, CEP: 29500-000, Alegre, ES.
  • Lima Deleon Martins, CCA-UFES
    Eng. Agr., M. Sc., Doutorando em Produção Vegetal – CCA/UFES – Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo, Alto Universitário, Cx. P. 16, CEP: 29500-000, Alegre-ES.
  • Marcelo Antonio Tomaz, CCA-UFES
    D. Sc., Professor, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA/UFES), Departamento de produção Vegetal, Alto Universitário, s/nº, Cx Postal 16, Bairro Guararema, CEP: 29500-000, Alegre, ES.

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Publicado

31.10.2012

Edição

Seção

Artigos

Como Citar

CROP YIELD OF CONILON COFFEE PLANTS OF DIFFERENT LEVELS OF VEGETATIVE VIGOR AND RUST SEVERITY. (2012). Nucleus, 9(2). https://doi.org/10.3738/nucleus.v9i2.780

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